Info Terkini PPD Mersing

October 6, 2009

BORIA SK LABONG - NAIB JOHAN LAGI
Penyertaan Kumpulan Boria SK Labong untuk kali ke 4 di dalam Pertandingan Boria Anti Dadah Karnival Pendidikan Mersing telah mencatat sejarah berganda kerana kumpulan ini telah memenangi tempat naib johan bagi 2 tahun berturut - turut. Apa yang cukup membanggakan ialah untuk penyertaan kali ke 4 ini, kumpulan boria ini disertai oleh murid - murid perempuan berbanding dengan pasukan boria tahun lepas yang disertai oleh murid -murid lelaki dari Tahun 4, 5 dan 6.

Pertandingan Boria Anti Dadah sempena Karnival Pendidikan Mersing ini telah berlangsung di SMK Anjung Batu pada 30 April yang lalu. Seramai 15 orang murid perempuan dari Tahun 4 dan 5 yang menyertai kumpulan boria SK Labong ini telah mendapat latihan intensif selama 2 minggu. Pihak sekolah masih lagi mengekalkan Pn. Katijah sebagai guru pembimbing pada tahun ini tetapi seorang guru SK labong yang berasal dari utara Malaysia iaitu Pn. Nooranirah telah turut membantu memberikan khidmat bimbingan. Selepas beberapa ujibakat diadakan pihak pengurusan membuat keputusan untuk melantik adik Almirana Alang sebagai penyanyi solo kumpulan ini.

Sasaran sebenar guru pembimbing untuk mendapat johan tidak kesampaian kerana kumpulan boria tahun ini masih lagi mengulangi pencapaian tahun lalu. Walaubagaimanapun warga sekolah tetap berasa bangga dengan pencapaian ini kerana rasanya bukan mudah untuk melatih murid - murid dari sekolah asli membuat persembahan boria yang amat terkenal di utara Malaysia.

Penyertaan SK Labong dalam pertandingan ini juga menyahut cabaran guru besar untuk mendedahkan kepada umum bahawa murid - murid dari sekolah asli juga berupaya untuk melangkah lebih jauh bukan sahaja di dalam kurikulum malah ko - kurikulum juga. Tahniah diucapkan. " Labong Hebat ".

No comments:

Post a Comment