Info Terkini PPD Mersing

October 18, 2009

PROGRAM RIMUP DI SK PUSAT AIR TAWAR MERSINGGagasan 1Malaysia yang dicanangkan oleh YAB Perdana Menteri kita merupakan satu agenda besar yang perlu didokong oleh setiap warganegara Malaysia. Perlaksanaannya boleh dibuat melalui pelbagai program di setiap lapisan masyarakat termasuklah di institusi pendidikan samada tinggi atau rendah. Sehubungan dengan itu, satu program dibawah Kementerian Pelajaran turut dilaksanakan di sekolah - sekolah Daerah Mersing. Program yang dikenali sebagai Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ( RIMUP ) ini telah berjalan sejak beberapa tahun yang lalu.

3 buah sekolah di dalam Zon Endau turut tidak ketinggalan bersama - sama menjayakan gagasan 1Malaysia ini dengan menganjurkan Program RIMUP melalui Pertandingan Permainan Tradisional. Pertandingan ini telah diadakan di Sekolah Kebangsaan Pusat Air Tawar selaku tuan rumah pada hari Khamis 15 Oktober 2009 yang lalu. Manakala 2 buah sekolah lagi yang turut menyertai pertandingan ini pula ialah Sekolah Kebangsaan Labong dan Sekolah Jenis Kebangsaan Kg Hubong.

Seramai 20 orang murid SK Labong telah dihantar untuk mewakili sekolah di dalam pertandingan tersebut yang terdiri daripada murid - murid Tahun 4, 5 dan 6. Murid - murid ini telah menyertai pelbagai pertandingan yang dianjurkan oleh pihak tuan rumah. Sesuai dengan konsep permainan tradisional, acara yang di pertandingkan adalah seperti galah panjang, teng - teng, congkak, batu seremban dan chap te. Kesemua acara tersebut telah berjalan dengan lancar dan menepati konsep 1Malaysia di mana murid - murid gembira menjayakan pertandingan ini.

Bagi meneruskan agenda berikutnya, dijangkakan 1 lagi program RIMUP akan dijalankan dalam masa terdekat. SK Labong akan menjadi tuan rumah yang seterusnya dan akan mengadakan 1 pertandingan yang tidak kurang hebatnya iaitu pertandingan Tarian Tradisional. Apa yang diharapkan adalah komitmen dan kerjasama semua pihak bagi memastikan kejayaan program ini dan seterusnya merealisasikan impian " Labong Hebat ".

No comments:

Post a Comment